Οι ειδήσεις των 10:00 (26/07/2017)

Οι ειδήσεις των 10:00 (26/07/2017)

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου, δήλωσε ο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι το χθεσινό πρώτο βήμα εξόδου της χώρας στις αγορές ήταν παραπάνω από αυτό που περιμέναμε με ελληνικούς όρους και ικανοποιητική με αγγλικούς όρους». Όπως ανέφερε ότι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για το 5ετές ομόλογο δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα στην οικονομία. Το κουπόνι του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε επιτυχημένη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σημειώνοντας ότι ήταν στοχευμένη και στρατηγικά διευθετημένη. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης τόνισε ότι όλα δείχνουν πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση από το 2014 καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και μείωση της ανεργίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πάντως πως η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να είναι θετική αλλά χάσαμε τρία χρόνια, υπογραμμίζοντας πως αν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά τώρα θα δανειζόμασταν με χαμηλότερο επιτόκιο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τώρα σχολίασε την έξοδο στις αγορές λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές» υπενθυμίζοντας ότι «ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story. Όπως τονίζει η ανακοίνωση «η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο».

Η «διαιώνιση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων» είναι, το «τίμημα που πληρώνει ο λαός για τη λεγόμενη 'έξοδο στις αγορές'», σημειώνει σε ανακοίνωσή του  το ΚΚΕ. Σύμφωνα τώρα με το Ποτάμι, η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές χωρίς νταούλια και με 5 τράπεζες που αποκαλούσε «κοράκια».

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΥΠΟ ΔΥΟ ΟΡΟΥΣ Η ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη «πλήρη ατζέντα μπροστά της», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ναυτεμπορική η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η όποια επιπλέον χρηματοδότηση δεν μπορεί να αυξάνει το χρέος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εξομαλύνει τις αποπληρωμές χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Η κ. Βελκουλέσκου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις με στόχο την αποκλιμάκωση της φορολόγησης. Κυρίως όμως ζητεί «το συντομότερο δυνατό» τη μείωση του στόχου τον οποίο «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της» συμφώνησαν για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022. Απορρίπτει δε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το αποτέλεσμα του 2016 ήταν κατά βάση διαρθρωτικό: προέκυψε με «εξαιρετική συμπίεση» των δαπανών, «πέρα από τα ποσά που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό», και με άλλα «ad-hoc μέτρα».

Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα επισημαίνει ως προς το ασφαλιστικό ότι «οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις», σημειώνοντας ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ». Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η κ. Βελκουλέσκου διευκρινίζει ότι το πρόβλημα αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά προκύπτει όταν η Ελλάδα θα σταματήσει να δανείζεται με τα ευνοϊκά επιτόκια του ESM και θα χρηματοδοτείται με τα σαφώς υψηλότερα επιτόκια των αγορών.

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Πάμε τώρα στην χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εστίασε σε σειρά θετικών εξελίξεων στην Ελλάδα όπως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απόφαση του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά και η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά τον Αύγουστο του 2018 θέλει να γιορτάσει το τέλος του προγράμματος, ενώ έθεσε τρεις όρους για την επιτυχή ολοκλήρωσή του: Κοινό σχέδιο Ελλάδας και Ε.Ε., εφαρμογή του προγράμματος και οι πιστωτές να σεβαστούν τις συμφωνίες για το χρέος.

ΣΕΒ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον, όπου ενδημεί η διαφθορά, καθώς αποστερεί πολύτιμους πόρους από την οικονομία, αναφέρει σε ειδική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η διαφθορά, αποτελεί ένα σημαντικότατο αντικίνητρο για τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, και πλήττει το κύρος και τη φήμη της επιχειρηματικότητας.

Όπως σημειώνει, οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια μέσω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διακρίνονται δυστυχώς από αποσπασματικότητα και περιορισμένη βούληση της πολιτείας. Αντίστοιχα και οι θεσμοί αντιμετωπίζουν εν πολλοίς διεκπεραιωτικά την άσκηση αυτή, όπως μαρτυρά η απουσία ουσιαστικής αξιολόγησης των επαναλαμβανόμενων δράσεων καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ως εκ τούτου, συμπληρώνει ο ΣΕΒ τα αποτελέσματα εξακολουθούν να παραμένουν φτωχά και η πίστη των πολιτών και των επιχειρήσεων στο κράτος δικαίου, τους θεσμούς και την ικανότητα της αγοράς να αυτορρυθμίζεται, εξακολουθεί να πλήττεται. Για το λόγο αυτό, καταλήγει η έκθεση, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών, η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της δημόσιας λογοδοσίας, η βελτίωση της σαφήνειας της νομοθεσίας και η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μπορούν να επιφέρουν ορατά και άμεσα αποτελέσματα.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τώρα πάμε να δούμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη καθώς έχουν ξεσπάσει φωτιές σε Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Μάλιστα στις επαρχίες Καστέλο Μπράνκο και Σανταρέμ της Πορτογαλίας έχουν εκκενωθεί 10 χωριά ενώ περισσότεροι από 1.500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Συνεχίζεται ο διάλογος Ε.Ε. – Τουρκίας καθώς συνάντηση πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ Ομέρ Τσελίκ και η Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.