Οι ειδήσεις των 17:00 (04/08/2015)

Οι ειδήσεις των 17:00 (04/08/2015)

α βλέμματα των επενδυτών στράφηκαν και σήμερα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή πτώση του 16%. Η αγορά έδειξε... διχασμένη, από την μια με τη συνεχιζόμενη πίεση και με απόλυτα ποσοστά απωλειών για τον τραπεζικό κλάδο, και από την άλλη με αντίδραση κάποιων τίτλων, όπου μάλιστα σταδιακά άρχισαν να βγαίνουν αγοραστές και τελικά καταγράφηκαν ισχυρά κέρδη σε αρκετά blue chips. Μάλιστα ο όγκος συναλλαγών μέχρι νωρίς το μεσημέρι ήταν αναλογικά πιο ενισχυμένος από χτες. Πάντως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε ιστορικό χαμηλό, με μόνη την Εθνική να έχει ξεκολλήσει από το -30% και να πραγματοποιεί σχετικά υψηλές συναλλαγές. Ανοδικά αντιθέτως κινούνταν τα blue chips, με πρωταγωνιστές σε άνοδο ΔΕΗ, Μotor Oil, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia και Lamda. Σε κάθε περίπτωση οι πλέον έμπειροι χρηματιστές εκτιμούν πως θα χρειαστούν μία με δύο ακόμα συνεδριάσεις για να ενσωματωθούν και να αποτιμηθούν πλήρως οι εξελίξεις του τελευταίου μήνα.

Εντονότατη είναι και σήμερα η κινητικότητα στο θέμα των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών καθώς και οι δύο πλευρές, κυρίως όμως η ελληνική, πιέζονται ώστε το σχέδιο της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους να έρθει προς ψήφιση το αργότερο ως τις 18 Αυγούστου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει κάθε καθυστέρηση που ενδεχομένως θα μπορούσε να εγείρει θέμα νέου δανείου – γέφυρα! Στη σημερινή ατζέντα των συναντήσεων βρίσκονται «ψηλά» τα «κόκκινα δάνεια»- από τα οποία και θα κριθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- , οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ. Αγκάθια στο δρόμο για συμφωνία παραμένουν οι περαιτέρω αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ιδίως σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, το εάν και για ποιους θα μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών και το πότε θα μειωθεί το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων. Αυτό που "καίει", επίσης, είναι το πόσο και πότε θα μειωθούν κύριες- επικουρικές συντάξεις, αλλά και οι μισθοί στο Δημόσιο, με βάση το νέο Μισθολόγιο.

Μικρή προβλέπεται να είναι η επίδραση στην αγορά ακινήτων από την έναρξη των πλειστηριασμών, που από τις αρχές του 2016 θα γίνονται στην εύλογη εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική τιμή, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη στελέχη της αγοράς ακινήτων, που αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση, θα εκπλειστηριάζονται λίγα και επιλεγμένα ακίνητα, τα οποία θα αφορούν κυρίως δάνεια που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις. Δηλαδή, θα πρόκειται για ξενοδοχεία, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες, γραφεία και καταστήματα, που έχουν δοθεί ως ενέχυρο για τη λήψη χρηματοδότησης. Αρχικά λοιπόν προβλέπεται πως οι κατοικίες θα αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.