Αλλαγές που έρχονται στον νόμο Κατσέλη

Αλλαγές που έρχονται στον νόμο Κατσέλη

Τέσσερις βασικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί.Οι δανειστές έκαναν αποδεκτές τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς που έχουν στόχο τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών με άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
Συγκεκριμένα οι τέσσερις βασικές αλλαγές στο νόμο 3869 που πρόκειται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, προβλέπουν ότι:

1. Οι δανειολήπτες που έχουν ζητήσει δύο αναβολές του αιτήματος υπόθεσης θα υποβληθούν αυτομάτως από αυστηρό έλεγχο. Τον έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων θα αναλαμβάνει ειδική επιτροπή δικαστών που θα συγκροτηθεί για το λόγο αυτό και θα μπορεί να ζητήσει την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια –δηλαδή έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, ή έχουν μεταβιβάσει μέρος της περιουσίας τους- τότε θα χάνουν την προστασία του νόμου. Σημειώνουμε ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί και για αιτήματα που έχουν αναβληθεί στο παρελθόν και έχουν πάρει νέα δικάσιμο.
2. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης ζητήσει αναβολή ή παραιτηθεί του αιτήματος έχει δικαίωμα να καταθέσει νέα αίτηση εντός 30 ημερών. Αν δεν το πράξει εντός της προθεσμίας χάνει το δικαίωμα.
3. Ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να είναι συνεπής στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων που όρισε το δικαστήριο, λόγω επιδείνωσης της οικονομικής του κατάστασης, έχει δικαίωμα να υποβάλλει νέο αίτημα υπαγωγής στο νόμο.
4. Δικαίωμα να υποβάλλουν νέο αίτημα στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, ακόμα και μετά το τέλος του 2018, έχουν οι κληρονόμοι δανειολήπτη στην περίπτωση που το ακίνητο, για το οποίο έγινε η υπαγωγή στο νόμο, αποτελεί πρώτη κατοικία και για αυτούς.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.