Πώς θα φορολογηθούν οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα και τεκμήρια (Video)

Πώς θα φορολογηθούν οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα και τεκμήρια (Video)

Με βάση την ενιαία κλίμακα θα φορολογηθούν όσοι έχουν στην κατοχή τους κινητή ή ακίνητη περιουσία, ακόμη κι αν πρόκειται για πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ξεκαθάρισε στην εκπομπή «Υπάρχει Λύση» ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι φορολογούμενοι με τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο των 9.500 ευρώ.

«Αν το τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά τα 9.500 ευρώ υπολογίζεται με φορολογική την κλίμακα των επαγγελματιών, και όχι με αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων, έτσι δεν δικαιούται την έκπτωση φόρου. Καταλαβαίνουμε ότι ο φόρος που θα πληρώσει αυτός ο φορολογούμενος χωρίς εισόδημα είναι πολύ υψηλός, και μάλιστα θα πληρώσει και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά», τόνισε ο Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Οι φορολογούμενοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν καλύπτει το εισόδημα από τα τεκμήρια, μπορούν να ισχυριστούν πως καταναλώνουν το κεφάλαιο περασμένων ετών. Το πρόβλημα που προκύπτει, όμως, είναι σύμφωνα με τον Ηλία Χατζηγεωργίου, πως το κεφάλαιο προς ανάλωση φαίνεται να εξαντλείται και ο πολίτης κινδυνεύει να φορολογηθεί με την ενιαία κλίμακα. «Τα τεκμήρια με τη σημερινή τους μορφή άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2010. Αν μέσα σε αυτά τα έξι οικονομικά έτη, ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου, το κεφάλαιο έρχεται και μηδενίζεται», εξήγησε ο φοροτεχνικός.

Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοεισοδηματίες με τεκμήρια είναι η αδυναμία να εισπράξουν επιδόματα, όπως είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα δικαιούνταν αν δεν είχαν στην κατοχή τους περιουσία.

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε άδικη την ψήφιση και την εφαρμογή των τεκμηρίων, συμπληρώνοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης της διαδικασίας για χάρη των φορολογούμενων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.