Αλέξης Μητρόπουλος: Ποιοι δικαιούνται τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης (Video)

Αλέξης Μητρόπουλος: Ποιοι δικαιούνται τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης (Video)

Σε σύγχυση βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι, που αναρωτιούνται αν είναι δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης. Ο καθηγητής εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος εξήγησε στην εκπομπή «Υπάρχει Λύση» τις προϋποθέσεις βάση των οποίων θα χορηγείται η εθνική σύνταξη. Το ποσό των 384 ευρώ δικαιούται να λάβει ο ασφαλισμένος μόνο στα 67 του χρόνια, εφόσον έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης. Με 15 χρόνια ασφάλισης, η πλήρης εθνική σύνταξη υπολογίζεται στα 346 ευρώ.

«Για παράδειγμα, όποιος και όποια έχει 20 χρόνια δουλειάς, δηλαδή 6.000 ημέρες ασφάλισης, μόνο αν βγει στη σύνταξη στο 67ο έτος θα πάρει 384 ευρώ», τόνισε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Αυτό που δεν γνωρίζουν, ωστόσο, οι ασφαλισμένοι είναι πως η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη εφ’ όρου ζωής, στην περίπτωση που επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Ο ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης αλλά θα βγει στη σύνταξη στα 62 θα λάβει 268 ευρώ. Αντίστοιχα, πολίτες με 15 χρόνια ασφάλισης δικαιούνται 241 ευρώ, αν συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 62 ετών.

«Όποιος συνταξιοδοτηθεί στα 62 χρόνια, θα πάρει σύνταξη μειωμένη κατά 30%. Αν φύγει 4 χρόνια νωρίτερα, θα πάρει 24% μειωμένη σύνταξη. Κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης στοιχίζει στον ασφαλισμένο 6% μείωση», όπως εξήγησε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, την εθνική σύνταξη δικαιούνται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.