Όλη η αλήθεια για τα "μπλοκάκια" - Τι ισχύει για τις εισφορές (Video)

Όλη η αλήθεια για τα "μπλοκάκια" - Τι ισχύει για τις εισφορές (Video)

Με διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια και τις ασφαλιστικές εισφορές απαντά ο ΕΦΚΑ στον πανικό που προκλήθηκε σε χιλιάδες ασφαλισμένους, έπειτα από την έκδοση της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας. Ο Φορέας επεξηγεί σε δελτίο τύπου ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δεν είναι υποχρεωτική, διευκρίνιση που έκανε ο Πρόεδρος Φοροτεχνικών Αττικής, Δημήτρης Τσαμόπουλος στην εκπομπή «Υπάρχει Λύση» στις 6 Φεβρουαρίου.

«Βγήκε μία εγκύκλιος στις 7/2/17 η οποία μας λέει ότι ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στο άρθρο 39 οφείλει να αναγράφει στο ΔΠΥ που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση. Ένα ο ασφαλισμένος δεν θέλει να αιτηθεί; Αυτό δεν οδηγεί σε μία προαιρετικότητα;», τόνισε ο Δημήτρης Τσαμόπουλος.

 «Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ήρθε να δώσει» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ στην οποία συμπληρώνεται πως «όχι μόνο δεν αφαίρεσε τίποτα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα και δεν αδίκησε σε ότι έπρεπε να ισχύει αλλά απεναντίας αναγνώρισε, πρόσθεσε και αποκατέστησε έτσι ασφαλιστικά όσους πραγματικά υπάγονταν σε αυτήν». Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής σε δύο το πολύ εργοδότες, σε μισθωτούς με δύο εργοδότες και σε μισθωτούς που εκδίδουν και Δελτίο Παροχής να γνωστοποιήσει στους εργοδότες την ασφαλιστική του κατάσταση, ώστε να καταβάλλουν οι δύο πλευρές το μέρος της εισφοράς που τους αναλογεί. «Είναι αυτονόητο ότι ο ΕΦΚΑ δεν επιβάλλει στους εργαζόμενους να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», τονίζει ο Φορέας.

«Αυτή η διάταξη θα δημιουργήσει θέμα ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες», λέει ο Δημήτρης Τσαμόπουλος και προσθέτει πως «πρέπει ο υπουργός να αφήσει προαιρετική την υπαγωγή στο νόμο, όπως βγαίνει και από την εγκύκλιο, και ο καθένας να κάνει αυτό που νομίζει».

 «Η οποιαδήποτε αναφορά σε υποχρεώσεις παροχής πέραν των εισφορών της ασφάλισης, η οποία και αυξάνει τις τελικές υποχρεώσεις των ασφαλισμένων πολιτών απέναντι στο κράτος, βρίσκονται έξω από το πεδίο της ασφάλισης», καταλήγει ο ΕΦΚΑ, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία για τις εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκια, που χτυπάει εργαζόμενους και μικρομεσαίους εργοδότες φέρνοντάς τους σε αντιπαράθεση.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.