Με τις εισφορές 10 ασφαλισμένων πληρώνεται μία σύνταξη (Video)

Με τις εισφορές 10 ασφαλισμένων πληρώνεται μία σύνταξη (Video)

Αποθαρρυντικά είναι για την αγορά εργασίας αλλά και την κοινωνική ασφάλιση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την Ανάλυση των Περιοδικών Δηλώσεων του 2016. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκούσαν οι ασφαλιστικές εισφορές τεσσάρων εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, πλέον μία σύνταξη καλύπτουν οι εισφορές 10 ασφαλισμένων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και η επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως είναι η μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 1.170 ευρώ μεικτά και ο μέσος μισθός εργαζομένων στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 560 ευρώ. Την ίδια ώρα, περίπου 600.000 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ! Η στροφή στη μερική απασχόληση υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, αφού οι μισθοί πείνας φέρνουν ελάχιστες εισφορές στα ταμεία. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015, οι ασφαλισμένοι σε part-time εργασίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 11% .

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς λόγω της υποαμειβόμενης απασχόλησης, και παρά τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει να χάσει έσοδα 65,6 δισεκατομμυρίων από τις εισφορές. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.