Αυτά είναι τα δικαιολογητικά της φοροαπαλλαγής από ανείσπρακτα ενοίκια (Video)

Αυτά είναι τα δικαιολογητικά της φοροαπαλλαγής από ανείσπρακτα ενοίκια (Video)

Το τοπίο της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων ξεκαθάρισαν στην εκπομπή «Υπάρχει Λύση» ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος και ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος. Στη φετινή φορολογική δήλωση υπάρχει η δυνατότητα να μην συμπληρώνονται τα ενοίκια ή τα ποσά των ενοικίων, τα οποία δεν έχει λάβει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, ώστε να μην φορολογηθεί για αυτά. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Χριστόπουλος, ο ιδιοκτήτης δεν απαλλάσσεται, αλλά θα δηλώσει τα ενοίκια αν τα εισπράξει τον επόμενο χρόνο.

Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα ενοίκια και να μην συμπεριληφθούν στο εισόδημα ενός ιδιοκτήτη ακινήτου, απαιτείται η προσκόμιση στην εφορία δικαστικής αγωγής που αφορά την διαταγή πληρωμής ή την έξωση του μισθωτή από το ενοίκιο, πριν από τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Γιώργου Χριστόπουλου, φέτος απαιτείται και η υποβολή ενός ακόμη δικαιολογητικού, της έκθεσης αποβολής και εγκατάστασης που έχει συνταχθεί από τον δικαστικό επιμελητή.

 Ο Γιώργος Νικολακόπουλος χαρακτήρισε άδικη τη διαδικασία προσκόμισης και των δύο δηλώσεων, καθώς επιβαρύνει οικονομικά τον ιδιοκτήτη που στόχο έχει τη φοροαπαλλαγή από εισόδημα που δεν εισπράττει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως είναι η αποχή των δικηγόρων, η εκδίκαση της αγωγής που έχει κάνει ο εκμισθωτής σε βάρος του ενοικιαστή καθυστερεί.

Φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια θα δηλωθούν σε ειδικό κωδικό και στο E1, το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης όσο και στο Ε2 όπου αναγράφονται τα εισοδήματα από μίσθωση ανίκητων και καταστημάτων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.