Ποιους συνταξιούχους αφορούν οι επικείμενες περικοπές (Video)

Ποιους συνταξιούχους αφορούν οι επικείμενες περικοπές (Video)

Για τις περικοπές στις συντάξεις όσων διατηρούν παράλληλα κάποια απασχόληση μίλησε στην εκπομπή «Υπάρχει Λύση» ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς. Ο ίδιος εξήγησε ότι το ψαλίδι 60% αφορά όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 12 Μαΐου του περσινού έτους, ενώ για παλαιότερους συνταξιούχους ισχύει το παλιό καθεστώς.

Ο Κώστας Τσουκαλάς εκτίμησε ότι η εγκύκλιος -που ακόμα βέβαια δεν έχει εκδοθεί- θα προβλέπει ότι συνταξιούχοι αγρότες αλλά και συνταξιούχοι όλων των ταμείων που έχουν μικρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα θα εξαιρεθούν από τη μείωση. Περικοπές, ωστόσο, θα δουν όσοι είναι ασφαλισμένοι από την εργασία την οποία ασκούν, κάτι που σημαίνει ότι δύο κατηγορίες συνταξιούχων απασχολούμενων θα γλιτώσουν το ψαλίδι. Στην ουσία, ο νόμος είναι αντικίνητρο για κάποιον συνταξιούχο να συνεχίσει να δραστηριοποιείται, εκτός και αν το εισόδημά του από την απασχόληση είναι μεγαλύτερο από τις αποδοχές της σύνταξης.

Όσον αφορά ασφαλισμένους που δικαιούνται δύο συντάξεις, εκείνοι θα λάβουν μία φορά την εθνική σύνταξη και διπλά την ανταποδοτική, ανάλογα με τις εισφορές που κατέβαλλαν. Κερδισμένοι από αυτή τη ρύθμιση είναι όσοι δικαιούνται να λάβουν μία πλήρη και μία μειωμένη σύνταξη.

Αν κάποιος δικαιούται να βγει στη μία σύνταξη νωρίτερα από ό,τι στη δεύτερη, έχει τη δυνατότητα είτε να περιμένει να λάβει τη δεύτερη ανταποδοτική στα 67, είτε όμως και να την λαμβάνει ως προσαύξηση στην πρώτη σύνταξη.

Αν, ωστόσο, ο συνταξιούχος επιλέξει να πάρει νωρίτερα και τη δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό που θα του καταβάλλεται θα είναι σημαντικά μειωμένο.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.