ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ SBC: Γιατί «στυλώνουν τα πόδια» οι θεσμοί;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ SBC: Γιατί «στυλώνουν τα πόδια» οι θεσμοί;

Από το 2012 στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει με τους δανειστές αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 2 δις ευρώ για το 2015 και επιπλέον 3,7 δις για το 2016, μέτρα που απαιτούνται τώρα από τους θεσμούς, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος

Αυτά τα αδιευκρίνιστα μέτρα προέκυψαν από την απόφαση του ΔΝΤ να επεκτείνει το δικό του πρόγραμμα προς την Ελλάδα μέχρι το Μάρτιο του 2016, ενώ το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος έληγε (θεωρητικά όπως αποδείχθηκε) στο τέλος του 2014.

Πάνω σε αυτή τη σύμβαση – το κενό αποτυπώθηκε και στα μεσοπρόθεσμα προγράμματα των επόμενων ετών - ουσιαστικά, «πατά» το ΔΝΤ και εκφράζει τις σημερινές του απαιτήσεις, καθώς – τότε – ήταν ο μοναδικός θεσμός που θα παρέμενε στην Ελλάδα την επίμαχη διετία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, τον Ιούνιο του 2014, τα αδιευκρίνιστα μέτρα άγγιζαν τα 2 δις για το 2015, τα 3,7 δις για το 2016 και τα 1,8 δις για το 2017.

Η ίδια αποτύπωση υπήρχε και νωρίτερα. Στην τρίτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, η έκθεση της Κομισιόν τον Ιούλιο του 2013 ανέφερε ξεκάθαρα ότι το κενό για το 2015 άγγιζε το 1 ¾ % του ΑΕΠ και το 2016 το 2% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική απόκλιση ήταν αρνητική και για την επίμαχη διετία 2015-16 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18 που παρουσιάστηκε το 2014. Η διαφορά με τις προηγούμενες προβλέψεις (και με αυτή του ΔΝΤ) ήταν ότι το κενό πλησίαζε στη διετία τα 3 δις ευρώ.

Σήμερα, οι θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση να φέρει μέτρα μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους 2 δις ευρώ, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι οι δανειστές ζητούν μέτρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δις ευρώ. Με βάση τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, έγιναν αποδεκτά μέτρα ύψους 1,6 δις ευρώ, ενώ απορρίφθηκαν όλα τα υπόλοιπα, καθώς θεωρήθηκαν ως μη μόνιμου χαρακτήρα.

Στην ουσία, πρόκειται για μέτρα γνωστά ως προς το ύψος τους, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να είχαν εξειδικευτεί. Οι θεσμοί, με βάση κυβερνητικές πηγές, ζητούν περικοπές συντάξεων της τάξεως του 1% του ΑΕΠ και άλλο 1% του ΑΕΠ από αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, μέτρα τα οποία απορρίπτει από την πλευρά της η Αθήνα.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.